Hargailah Kenangan Masa Belajar

Assalamualaikum..

Hari ni ade mood sikit nak berceloteh dalam blog ni sebab tetiba rindu kenangan masa belajar. hmmmm..   pfffft, bila difikir balik sebenarnya susah jugak kan kalau kita tak minat sesuatu tu then kita terpaksa amik untuk belajar and paksa untuk minat kadang kadang  berjaya tetapi kadangkala ada yang tersungkur di tengah jalan.  Nak bercerita pasal minat , hobi ni panjang lebar pulak kang tah pape pulak yang terkeluar. kuikui..

Okay .

 Contohnya aku , dulu masa sekolah rendah bukan main cita cita nak jadi doktor. Haha , alah angan angan budak sekolah rendah biasalah nak hebat hebat belaka tapi kira bagus lah aku ni at least ade lah jugak cita cita .  Haha, kalau takde cita cita tu taktahu lah nak cakap apa sebab kita hidup ni ade tanggungjawab bukan hidup tanpa tanggungjawab. hmm. Sekolah rendah ni aku tak rindu sangat , sebab tah. Aku tak berapa nak ingat cuma aku ingat masa tadika. Bagi aku , tadika was so fun. Masa tu aku cepat belajar and kenal kawan kawan.. bestnyaaaaa (berangan jadi budak tadika sat noh ) Haaa, baru aku teringat mase sekolah rendah tu aku selalu gak dapat nombor satu , dua , tiga sebab ade tiga orang kawan sekolah rendah yang aku selalu betting dlm exam. So , kalau nak berjaya biar ade hasad dengki tetapi dalam matapelajaran je lah jangan benda lain pulak. Tapi jangan sampai kedekut ilmu , sebab bila kita dengki orang dapat highest mark , kita pun nak grab highest mark jugak. Kan bagus cenggitu . Itulah yuyu yang rajin dulu sekarang susah nak tengok yuyu rajin macam zaman kecik dulu mungkin disebabkan peredaran zaman. Zaman terlalu senang sebab tu jadi malas. Aih , meh nak tampar sikit yuyu ni ! paaaaaapppp *

Tapi kannnnn.. tapi kannnnn.. bila masuk sekolah menengah , aku dapat aliran sains + account. Sains pulak bukan pure science tau , just fizik and kimia yang lain subject basic and account  + ict .Aku ni tak berapa minat account tetapi hentam sajalah tapi boleh lah bawak cumanya liat lah sikit. Bila cerita pasal sekolah menengah ni , aku pulak rindu time jadi pengawas. Aishhh, masa tidak dapat diputarkan. So , sayangilah masa sekolah. Umur pun takkan kembali muda. Masa tu lah kita ade kantin sekolah , ade cikgu , pengetua , pengawas , parents datang amik. Since sekolah rendah until sekolah menengah memang aku jadi pengawas. Tak tahu lah kenapa padahal aku ni bukan displin sangat pun cuma kalau cikgu bagi tugas tu , aku tegas la jaga budak budak. Well hebat bukan ? WEKKK.. haha ! Ini semua poyo. Tambah tambah lagi bila tingkatan dua - empat sebagai pengawas perpustakaan . Setiap kali time rehat , aku tak g makan just g library sebab nak save duit. Then duduk library jaga lib , bagus kan aku  ? Ade la manfaat jugak save duit . So , weekend boleh keluar. Haha! Teruk.



Dulu selalu gak la bawak kamera, biasalah pengawas. haha, dulu mana boleh bawak gadget ke sekolah nanti kena rampas. Tapi disebabkan kitorang pengawas hentam jelah.

nakal kan ? masa ni kitorang ade study group then aku tukar tudung dgn bestie aku si nadia tu. pastu dok posing macam macam. Lol, memang seriously macam budak -.-



Ini je ada gambar sekolah menengah , Sedih  , sebab gambar gambar sekolah rendah takde sangat and gmbr sekolah menengah pun dah hilang . Maybe ade dengan kawan kawan sekolah sebab dulu save dalam komputer dalam bilik bila komputer tu rosak aku dah takleh nak selamatkan. Hancuuusssss~

Bila masuk diploma Acc ni , aku berdikari . Nangis jugak la bila kena independent. Sape tak nangis mak oih , sometimes duit mara tu pun tak cukup sebab kena duduk umah sewa , bayar air , letrik , makan minum , yuran , tambang teksi, buku . Bila dah sampai sem 4 ,5 aku dah tak mintak duit parents dah . Selalunya tambah jugak duit parents , tapi masa tu aku dah rasa macam malu nak mitak maybe dah besar lah kot. Then aku buat keje jual tudung kat page @cmfashionablestyle tu . Partner dengan sorang housemate aku . Alhamdulillah  , cukup lah jugak itupun jadi dropship je mampooo. Tapi kena tambah dengan nak bayar internet lagi langgan guna mobile je sebab takde wifi kat umah sewa . Sumpah , susahnya nak cari duit . Orang kaya maybe tak rasa lah kot betapa susahnya cari duit bila ingat balik macam mana parents kita susah nak besarkan kita and cari duit untuk beli pakaian ,makan minum kita . Berapa banyak dah dorang habiskan untuk kita :'(

Tetapi masa diploma ni lah aku rasa housemate aku macam family aku sendiri . Sumpah , sedih :'( Yes , honestly aku memang rindukan dorang sekarang ni . Dulu zaman study , dorang gila gila.. kepoh , sebab tu boleh masuk kepala sekarang ade yang dah kawin. hmmm , Dorang pun tau aku macam mana , dorang selalu support aku , dorang nasihat aku , gaduh ke baik ke semua macam air dicincang takkan putus . Seriously , sebab dengan dorang tiap tiap hari menghadap muka , masak sama sama , solat terawih sama sama. Memang masa takleh diputarkan balikkkk.. Ya Allah , still terngiang ngiang kenangan masa diploma..




















Hargailah setiap masa. sobs sobssss , i really miss them so much :'( masing masing dah ade life . Sedihnya , setiap pertemuan pasti ade perpisahan . Semoga kita dapat berjumpa lagi sahabat . Will miss you especially to my housemate 13 people + 2Nfi . Korang sahabat yang terbaik walaupun berjauhan , rindu nak dengar bunyi bising kat umah sewa . K , foine. Takleh nak taipppp.. sebakkkkkkkkkkkkk~





4 comments:

  1. Soooo touchinggggg....😭😭😭😭😭

    ReplyDelete
  2. kak yuyu koloh dkt smk dewan beta erk?? kak yuyu batch brapo ??

    ReplyDelete
  3. Mmg betul,zaman belajar adalah zaman yg kita akan rindukan.

    ReplyDelete

 
Copyright © Yuyurashid | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in