Ramadhan - Keampunan

Assalamualaikum..Alhamdulillah masih lagi bernyawa dan masih lagi berharap semoga yuyu dapat habiskan Ramadhan ini dengan sempurna . Bila dengar Ramadhan menjelma , yuyu masih merasakan ibadat yuyu selama ini tidak cukuplah sempurna . Ya Allahhurabbi . Semakin lama kita berada didunia ini makin banyak dosa yang kita lakukan tanpa sedari. Seperti kata kata header di blog yuyu perkatakan "Tidak ada insan yang suci pada masa lampau,tidak ada insan yang berdosa tidak mempunyai masa depan". 

Setiap kita mempunyai dosa samada dilakukan dengan sengaja atau tidak sengaja. Apatah lagi kita yang hidup pada zaman mutakhir ini , kita sering kalah dengan godaan luaran dan pujukan nafsu dalam diri kita sendiri. Kita patut berasa malu dengan Allah SWT disebabkan dengan kelemahan ini. Namun , Allah sentiasa tahu kelemahan akan diri kita. Dia tahu manusia mudah lupa, Dia tahu manusia sering gagal menghindari dosa dan dibelenggu pujukan syaitan . Dan Dia tahu fitrah manusia yang mahu kembali kepada Nya. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun.. Dia sentiasa bersedia memberi keampunan kepada hamba hamba-Nya yang ingin bertaubat.

Firman Allah SWT :

Katakanlah: “Hai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”
(Surah az-Zumar 39:53)

Malah Allah'Azza wa Jalla sangat gembira dengan sikap hamba-hambaNya yang mahu bertaubat dan kembali kepadaNya.

Nabi SAW bersabda : 

“Sungguh ALLAH itu lebih gembira untuk menerima taubat hambaNYA, melebihi dari kegembiraan seseorang di antara kamu sekalian yang menemukan kembali untanya yang telah hilang di tengah-tengah padang gurun.”
(HR al-Bukhari & Muslim)

Allahurabbi..
Walau banyak mana pun dosa kita , Insya Allah Dia akan terima taubat kita.


Nabi SAW pernah bersabda :

“Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman, “Wahai anak Adam, sepanjang engkau memohon kepada-KU dan berharap kepada-KU, akan AKU ampuni apa yang telah kamu lakukan.  Aku tidak peduli. 
Wahai anak Adam, jika dosa-dosamu setinggi awan di langit kemudian engkau meminta ampunan kepada-KU akan AKU ampuni.
Wahai anak Adam, sesungguhnya jika engkau datang membawa kesalahan sebesar dunia, kemudian engkau datang kepada-KU tanpa menyekutukan AKU dengan sesuatu apapun, pasti AKU akan datang kepadamu dengan ampunan sebesar itu pula.”
(HR. Tirmidzi, ia berkata, hadith ini hasan sohih.)


Menitis air mata bila mengenangkan betapa Pemurahnya Dia, betapa Pengampunnya Dia ..

Peluang besar besaran untuk memohon keampunan

Pada bulan Ramadhan ini , kita disarankan beribadah dengan penuh keimanan dan bersungguh sungguh . Ganjaran besar berupa pengampunan dosa yang telah lalu menanti bagi mereka yang beribadah bersungguh sungguh didalam bulan yang mulia ini.

“Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala daripada ALLAH, maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” 
(HR Bukhari & Muslim)


“Barangsiapa yang mengerjakan solat sunat pada malam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala dari ALLAH, maka akan diampunilah dosanya yang telah lalu.” 
(HR Bukhari & Muslim)

Perbanyakkan amalan amalan sunat dan mohonlah keampunan kepada Allah SWT didalam bulan yang penuh barakah ini.  Yuyu mahu kongsikan tazkirah yang dipetik oleh Ustaz Raihan di Masjid Al-Mustakimah, Cheras Pandan Indah . "Istiqamah Ramadhan , Istiqamah Terawih".  Pada bulan yang mulia ini lah kita istiqamah diri kita dan memohon keampunan . Yuyu pun ada kekurangannya , tetapi ingin mencuba untuk istiqamah diri. Memang susah , tapi Insya Allah.. setiap yang kita lawan benda yang menghalang diri kita untuk istiqamah akan ada ganjaran disisi Allah . Niat kerana Allah SWT . Lillahita'ala.  Nawaitu kena penting . Yuyu bukan banyak ilmu agama untuk diperkongsikan tetapi yuyu cuba mencari dan mempelajari lagi . Apa yang yuyu jumpa , yuyu kongsikan di blog. Bagi yuyu , manusia semua sama kerana tak pernah lari daripada dosa besar atau kecil . Oleh itu , sama sama lah kita perbaiki diri kita . Hayatilah ketenangan dibulan Ramadhan dengan perbanyakkan berzikir , membaca Al Quran , solat sunat , qiamulai . Insya Allah , akan ada keampunan dan ketenangan . Allah sentiasa disisi kita. Mohon keampunan dengan dosa dosa kita pada masa lampau dan istiqamah untuk menjadi yang terbaik dimata Allah S.W.T .

Salam Ramadhan buat semua , Maafkan yuyu jika ada terguris atau terkasar bahasa dengan penulisan di blog yuyu ini . Yuyu hanya insan yang serba kekurangan dan  sentiasa membuat kesilapan dan kesalahan.


0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Yuyurashid | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in