Give Up

Assalamualaikum..


14 March 2014 . 

2014 ! Bodohnya bila kita memilih jalan yang sama dengan tahun tahun lepas. Bila dah jumpa jalan yang bahagiakan kita , kita still pilih jalan yang bodoh . Ya Allah , bila lah aku nak fikir secara matang . Aku penat dengan semua ini , ya Allah . Bila dekat dengan final mesti aku akan jadi macam ni SEPANJANG DIPLOMA dan setiap kali final. Masya Allah , atau ni takdir aku ? Aku give up .  Give up sangat sangat  . Tiada siapa yang paham perasaan aku ni , kecuali mu Ya Allah . Sometimes , aku terfikir aku nak sangat berhenti diploma sebab aku dah tak tahan . Aku tak kuat . Tapi aku terpaksa hadapi semua ni . Macam macam dugaan . Terutama bila nak final , aku stress . Stress sangat ! Macam nak gila . Aku rasa , aku boleh jadi gila kalau setiap kali final dugaan aku macam ni . Entahla .  Aku tak pernah rasa kebahagiaan tu . Tak pernah dan aku tak tahu masa depan aku macam mana . Aku penat . Aku tiada kekuatan , tidak ada seseorang pun yang boleh bagi kata kata semangat dan support aku .

Kawan ? memang ada tapi mereka bukan tahu segala galanya . Apatah lagi parents , bila aku dah besar macam macam aku rahsiakan . Memang diluar aku bahagia , happy , gila gila. Tapi kepala aku dah sarat sangat  . GIVE UP !








Aku taklah sesempurna seperti orang lain . Aku tak sekaya orang lain dan aku bukanlah jenis lembut . Kadang kadang aku rasa aku ni macam orang gila . Terutama time stress . Aku  tak tahan . Ya Allah , aku penat dengan semua ni. Kenapa aku selalu je ada masalah . Memang , aku cuba macam macam , contohnya aku buat video tutorial di youtube . Itu hobi aku . Tapi tak semestinya aku jenis yang HOT , FAMOUS . Aku orang biasa sahaja , malah aku lah orang yang paling banyak masalah kalau aku fikirkan . Memang lah , ada orang luar lagi banyak masalah tapi aku tak kuat , Macam mana aku nak hadapi ? Aku tak perlukan sokongan daripada sesiapa sebab mereka hanya boleh beri nasihat dan kata kata semangat. Tapi dalam diri aku ni dah lemah sangat .  Kalau nak tahu , kadang kadang aku jalan sesorang dan termenung . Aku terfikir , kalau aku panjang umur apa lagi aku kena lakukan dan apa lagi dugaan ? Kalau ini pun aku tak leh nak handle . Aku dah jemu , dah give up. Lagi satu , aku ni memang dah ada basic account tapi macam mana aku nak berjaya kalau tiap kali belajar , tiap kali final aku ditimpa masalah ??? SEBAB AKU TAK BOLEH NAK HANDLE !! Aku dan diriku sahaja yang tahu  . Allah je tempat aku mengadu . Orang lain ? memang tak boleh . Orang lain boleh menambahkan masalah , menyakitkan hati je . hmmm






Memang aku tak boleh handle, aku cepat give up . Memang itu semua daripada fikiran aku . Bila aku cuba lawan semua itu , makin banyak masalah lagi . Apa aku nak buat ?? Aku tak kuat ! Allah je tahu macam mana .. sepanjang diploma. Allahu ....







Kalau aku explain kat sape sape pun , orang akan cakap aku boleh bawak .. jangan putus asa ! Tapi cuba fikir , kalau korang duduk tempat aku sendiri. Cuba fikir , korang pernah ada masalah dan dugaan kan ? pernah nangis ? pernah stress? pernah serabutt gila gila kan ? Orang bagi nasihat pun , korang akan fikir masalah jugak kan.. macam tu lah aku. kalau aku tengah stress.. orang bagi nasihat mmg boleh tapi takde kesan kecuali aku dapat lari daripada masalah dan selesaikannya. Aku give up in everything . Aku tahu tanggungjawab aku , tapi aku tak kuat..............................



16 comments:

  1. Sentiasa bersyukur dengan setiap dugaan yang dihadapi kerana semua dugaan Allah pasti ade hikmah.
    saya yakin awak mampu hadapi nya. jika tidak mampu tak kan Allah beri dugaan ni pada awak. Allah tak kan menduga hambaNya jika hambaNya lemah.... ^_^ banyak kn berdoa.. tenangkan diri dengan mengingati Allah.. Insyallah setiap masalah ada penyelesaiannya

    ReplyDelete
  2. you're not the only one who feel it... thats mean you're not alone... you're normal.. thats life...

    ReplyDelete
  3. Always remember Allah with u dear :)

    ReplyDelete
  4. assalammualaikum, bkn nk mnyibuk bkn nk nsihat just nak brkngsi.. jgn yuyu kiter kner pikir msa depan.. sis dlu pun cmni jga trlampau ikut prasaan amik jalan mudah belajar sparuh jalan,then skunk mnyesal xsudah nak cari kejer bkn senng tau even dah ad diploma, hncurkan prsaan parents lg sis dh kwin lg byk dugaan byk pjlanan hidup ni bkn mudah nk tmpuh tau yuyu, tp stiap yg brlaku pasti ad hikmahnya alhamdulillah skunk sis happy ngan anak even dy xad ksih sayang ayah.sis bkn nk nsihat just nk brkngsi if kita trlmpau ikut prasaan kdepan mmg akn mnyesal xsudah.nk undur mmg xbole dh, ap pun kita kner ad future plan sendri :).. spaya kdepan xtergapai2 lg ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam akak , thanks atas nasihat :)

      Delete
  5. hai akak :) sorry. ada tgk akak punya tutorial wide shawl. ur lipstick colour warna dia lawa. kalau boleh nak tahu warna and jenama and kat mana boleh dapat. hihi sorry akak. btw ure so cute :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi dear :) haha , sorry tak ingat . sebab jarang guna lipstic . Itupun I just using lipbalm silkygirl.

      Delete
  6. Accounting course is a tough subject! seriously. But once you had chosen this course, you have to face it. I know you are such a brave girl my dear.
    Umur kita pun sama. I am 21 too. My dear friends dia sekarang pun ambil degree in accounting dan i boleh nampak stress dia macam nak gila. But, think about your parents. Mereka hantar duit untuk tengok anak dia berjaya, walaupun tak berjaya usaha tu dah ada.
    I know you really hate accounting. Maybe after dah further degree, jangan ambil accounting, ambil la business cos it seems you love business so much. Tak jauh beza pun business and accounting (dari segi matapelajaran asas)

    For now, you have to go thru this. MUST! kuatkan semangat sampai berjaya. ADA HKMAH. Macam i dulu teringin sangat nak amik accounting, tapi ada beberapa faktor i tak boleh ambil accounting, so i choose business. at first i marah, but now i am happy with the way i chose.

    Ingat, apa2 perkara terjadi sekalipun, tabah. dan teknik belajar pun kena betul sebenarnya. there's too many to talk here, i pun tak larat nak tulis panjang. hehe. if needed, go see your counselor :)

    Your new reader,
    Yunis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yap , acc is tough subject one. Thanks for your advice . Sememangnya , I must to face this because there's no way to escape from this . I must to finish it . I memang nak amik business after diploma ni nanti . Sebab acc is not my favourite evethough dah ada basic since primary school.


      Congrates for you :) and thanks for your advice. Now , i'm okay :) Maybe a little bit depressed :)

      Delete
  7. luar nampak OK dalam sape yg taw kn .... harap dpt bersabar la .. ni sbhagian dari hidup kita yg kita kena tempuhi .. ALLAH xkn bagi ujain yg kita xmampu tanggung beban nya .. tabah kn lah hati mu !

    ReplyDelete
  8. orang yang give up ialah orang yang sedang 'down'...Allah x beri sesuatu dugaan yang hambanya xmampu tanggung...jangan biar rasa 'down' ,meng control diri...cepat la cepat up up up ! good luck...

    ReplyDelete
  9. Betul tu. Allah takkan bagi kita dugaan yang tak mampu untuk kita tanggung. DIA tak kejam cuma kita je yang tak explore lebih lagi pasal kemampuan diri. Boleh jadi dunia tak kejam kpd kita tapi kita sendiri yg kejam kpd diri sendiri :) Renung-renungkan :D

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

 
Copyright © Yuyurashid | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in