Oh Allah , when I lose my hopes and plans....

Assalamualaikum readers ..

" Aku tak kuat... "  Ya Allah , itulah ayat yuyu selalu bermain dalam hati dan otak kalau ditimpa masalah atau dugaan . Ya , memang dugaan itu daripada Allah . Yuyu terima dugaan itu tapi sometimes yuyu rasa down sangat . Semua orang ada dugaan tersendiri kan ? Yuyu baru diploma in accounting and bakal graduate pada tahun 2014 . Insya Allah . Yuyu , " Umur kau baru 20 tahun , chill lah okay ! " Yay , I'm chill , I'm cool. Tapi next year , yuyu dah masuk alam yang makin dewasa erti kata TUA . Ya Allah , cepatnya masa berlalu kan ? Actually banyak perkara yang yuyu fikir tapi tak terluah , yuyu ada banyak matlamat tapi kadang kadang tak yakin and tak dapat lawan kelemahan . Dulu , yuyu still alam keremajaan yang mabuk dalam percintaan yang tak seberapa sejati sangatlah . Konon kononnya U jump I jump . Haih , hampeh . Banyak gak lah yuyu update pasal blog yang lama . Then I create new blog for start a new life so yuyu harap dalam blog ini yuyu dapat kongsikan bendayang sepatutnya sahaja  . Tapi hari ini , yuyu nak buat ala-ala diary sikit . Tapi takdelah cite whole of  my life. Pendam its better rite ? Hmm, berbalik kepada tadi . Masa keremajaan tu memang tak fikir kejayaan sebab dikaburi dengan percintaan monyet . kot -.-'. Tapi Alhamdulillah , sebenarnya daripada situ kita dapat sedar yang cinta manusia takleh lawan dengan cinta Yang Maha Kekal . Even , kita sayang sangat orang tu tapi kalau orang tu masih bukan yang halal , bila bila masa boleh lukakan hati kita . Sama jugak kalau kita kahwin pun.. ajal maut di tangan Allah . Teringat pada ayat yang kawan yuyu pernah bagi masa sekolah dulu.. :


                                            CINTA PADA BUNGA, BUNGA AKAN LAYU
                                            CINTA PADA MANUSIA , MANUSIA AKAN MATI
                                            CINTA PADA ALLAH , KEKAL ILAHI ..


Masa sekolah , bila dengar ayat ni macam takde reaksi pape je. Bila dah banyak dugaan barulah yuyu tahu maksud yang sebenar . Faham kan ? Well, zaman sekarang ramai yang lebihkan cinta manusia sebenarnya memang perlu tetapi its better kalau kita jaga untuk orang yang betul betul halal untuk kita . After , yuyu lalui semua tu .. actually yuyu patut fokuskan kejayaan dan cinta Allah . Jodoh bila tiba masanya akan sampai . Memang kita perlu mencari tetapi tidak perlu terlalu taksub . Betul tak ? Ada yang frust sampai  suka kepada pasangan yang sama jantina . Itu fakta . Yuyu ada kawan yang macam tu . Tapi , kita still ada Allah. Kita tak boleh lawan takdir dan hukum Allah . Allah bagi dugaan semua tu mungkin ada hikmah . Yuyu dulu bukannya baik sangat . Tapi bila dah nampak jalan Allah , yuyu hanya fikirkan Allah yang terbaik . Kadang kadang , menangis jugak bila teringay kisah lama . Tapi , bila kita dah lepaskan perasaan tu kita akan fikir balik . Betul tak ?

Hari tu yuyu ada tengok cerita setia hujung nyawa, well tertarik dengan kata kata dalam cerita tu.. :

Tidak ada insan suci pada masa lampau.
Tidak ada insan berdosa yang tidak mempunyai masa depan .

Yes, memang ayat dia meaning sangat . Tidak ada insan yang suci daripada dosa yang tidak pernah buat dosa. So, kita semua pasti ada masalah dan dugaan . Yuyu pernah terfikir, kan best kalau kita tak diuji . Tapi bila renung balik , bila kita tak diuji , kita tak akan bersedia untuk menghadapi masalah yang akan datang . Dan mungkin kita tidak akan matang jika tidak melalui semua ni . 20 tahun yuyu bernyawa  , dah macam macam yuyu lalui . Allahu .. jika umur masih panjang , macam macam akan berlaku lagi . Bila dah nak dekat 2014 , yuyu  rasa takut sangat . Apa lagi dugaan dan masalah yang akan menimpa . Mungkin inilah , orang kata merasai perbezaan umur daripada kita remaja ke dewasa. Tidak bersedia . Kan? Yuyu ni childish . Maybe some people can say that yuyu ni immature person rite ? Yelah kot . Sebab tu yuyu risaukan masa yang akan datang , tapi ada orang cakap pengalaman dan pengajaran yang kita lalui dulu , akan mematangkan kita.

Ya Allah... apabila diuji dengan kesakitan , perpisahan , kegagalan terdetiklah rasa.. "apakah Allah sayangkan aku?" Kenapa aku diuji sebegini? " Subhanallah , tanpa disedari seolah-olah kita sudah mempersoalkan kuasa Tuhan  , padahal kita hanyalah hambaNya. Hamba tidak berhak menyoal , sebaliknya akan disoal . Namun itulah kelemahan manusia. Kita sering alpa dan terlupa.

Sebenarnya Allah pernah mengajar kita agar mengucapkan kalimah istirja' setiap kali diuji... mungkin tidak ada yang  perasan atau tidak tahu ,kan ? Innalilahi wa inna ilahi rajiun , ertinya :
Kami ini milik Allah , kepadaNya kami akan kembalikan.

Yap, kalimah ini yang mengingatkan bahawa kita milik Tuhan . Tuhan layak menguji kita . Ingat yuyu , jangan sesekali menolak apalagi mengamuk apabila diuji. kita hanya hamba....

"..Dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan sesuatu itu merosakkan kamu . Dan Allah mengetahui  , sedangkan kamu tidak tahu ." (Surah Al Baqarah : 216)

"Barang siapa yang dikehendaki Allah pada orang itu kebaikan , maka Allah akan cuba dengan ujianNya."

"Tidaklah ada suatu musibah yang menimpa seorang muslim melainkan Allah akan menghapuskan dosa dengannya walaupun duri yang menusuk badannya" (Imam al-Bukhari dan Muslim)


Walhal ujian itu daripada Allah . Ya Allah , kuatkanlah aku .. 

Sebenarnya , yuyu teringin nak senaraikan matlamat yuyu pada tahun 2014 . Tapi , sayang .. tak dapat nak kongsikan . Biarlah yuyu rahsiakan . Yuyu harap , readers yang membaca boleh muhasabah diri . Mungkin , orang yang sedang alpa tidak akan pernah merasakan seperti yuyu rasa sekarang ni . Bila , orang yang pernah berada ditempat yuyu sekarang ni mungkin pernah merasa . Sebenarnya , kita hidup didunia ni , kita ada tugas masing masing . Tapi terpulang kepada kita untuk menyedarinya atau tidak . Semoga Allah memberi hidayah kepada orang orang muslim .


Disebabkan umur makin meningkat , macam tu lah otak yuyu tengah fikirkan . Tapi itu baru cebisan yang bermain dalam fikiran yuyu , masih ada banyak lagi perkara yang yuyu fikirkan . Hidup kita tidak semudah itu bila orang lain nampak zahir kita bahagia . Tapi , batin . Allah Maha Mengetahui . Bila difikirkan balik  , sangat berbeza apabila kita berada di alam keremajaan dan alam kedewasaan . Semoga Allah menolong hamba hambanya . Tidak ada jalan yang tiada penyelesaiannya..




Dengan kata kata seperti ini akan memberikan kita sedikit motivasi . Insya Allah , renungkan . Allah Maha Mengetahui . Jika umur yuyu masih panjang  , insya Allah . setiap dugaan dan ujian diberi yuyu akan ingat Allah akan ada disisi  . Sesungguhnya , kebahagiaan itu suatu ketenangan . Yuyu pun ada rasa nak berhijrah untuk menjadi seperti ini :

Insya Allah , akhlak perlu diperbetulkan . Istiqamah kerana Allah . Cumanya yuyu kena belajar lagi . Bukan senang untuk berpakaian seperti ini . Perempuan mungkin tahu kenapa susah untuk berhijrah berpakaian seperti ini . Mungkin ada yang mulut berbisa akan berbunyi "kenapa ? tak puas nak dedahkan aurat? " Bukan . Berpakaian macam ni kenalah berubah akhlaknya . Kalau akhlak tak senonoh , masih lagi tak betul . Tapi berpakaian macam ni mungkin ada perspektif yang menganggap berpakaian macam ni ada je orang jahat . Jangan .Berubah slow slow .  Matlamat yuyu , mungkin berkahwin nanti . Mungkin . Insya Allah , semoga Allah memberi hidayah dan tunjukkan kejalan yang benar..

Yuyu yuyu banyak sangat berceloteh kan ? macam ni lah yuyu . Kalau dah rasa hati stress bukak blog then post pasal diri sendiri . macam macam lagi nak cerita tapi tak boleh keterlaluan sangat . Sebab tu kebanyakkan yuyu post pasal Trend . Sometimes je yuyu boleh post pasal diri yuyu . Sebab yuyu ni banyak sangat dalam kepala tengah fikir. Kalau nak ceritakan memang tak habis . Kalau print dah boleh jadi novel . Hiks..



Yuyu kuat ! Fighting ! Masa masih panjang . Insya Allah , kalau dipanjangkan umur . Allahu :)


3 comments:

  1. Assalamualaikum, yuyu. Banyak-banyak bersabar tau. Jangan cakap Yuyu lemah bila ujian datang tapi yakinkan diri Yuyu boleh. Saya dah nak masuk 22 tahun, mungkin lebih childish daripada Yuyu tapi kena percaya dan yakin semua dugaan ada hikmahnya. Dulu saya takut nak urus hal sendiri sorang2, nak tanya kat org pun takut. Sebab takut menyusahkan dan kena marah. Tapi sekarang alhamdulillah..sejak sorang-sorang kat kampus. Saya suka cara Yuyu berceloteh. Hihi. Comel. Saya tak pandai sangat bercerita tapi lebih banyak meluahkan melalui sajak. Teruskan perjuangan k, jangan putus asa. Pandang setiap ujian dan dugaan dari segi positif, di persimpangan jalan itu pasti Yuyu akan dapat temui kebahgiaan, walaupun sebesar zarah sekalipun. Kenapa? sebab rasa bersyukur kita terhadap segala ketentuan Allah SWT. :) Semoga berjaya dan senyum selalu <3

    ReplyDelete
  2. Mungkin yuyu rasa itu adalh petunjuk dr Allah.Allah sygkan yuyu. Jd Allah akn beri yuyu yg terbaik. Kerana Allah saja Maha Mengetahui segala sesuatu. Yuyu kuatkan smgt .chaiyo2 my young sis. Semoga Allah pertemukan yg soleh wat yuyu

    ReplyDelete
  3. inallaha ma'ana :) Nurul Arifah.. ALLAH always with us ^^

    ReplyDelete

 
Copyright © Yuyurashid | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in